Bayan Gubrai

Job og netværk giver handlemuligheder

En plads på arbejdsmarkedet giver nydanske kvinder adgang til andre netværk end deres familie. For kvinder, som er udsat for vold, giver et netværk mulighed for støtte og hjælp, mener Bayan Gubrail, ambassadør for kampagnen STOP VOLDEN MOD KVINDER - bryd tavsheden.

Bayan Gubrail, der arbejder med nydanske kvinder i Brøndby Kommune, er ikke i tvivl, når hun møder en kvinde, som er udsat for vold.

"Tegnene på vold er ofte klare. Kvinderne bliver triste, indadvendte, sky. De klager over hovedpine og søvnbesvær, og de har svært ved at etablere kontakt til andre. De er meget private, fordi de er bange for sladderen i de forskellige etniske netværk. Der er et ekstra socialt pres på kvinderne for at holde facaden. Kvinderne skal føle stor tillid før, de fortæller om deres problemer," siger Bayan Gubrail og tilføjer:

"Ind imellem kæmper kvinderne også mod normen om, at det er okay, at en mand slår sin kone. At manden har ret til at straffe, og at gode kvinder ikke bliver skilt. Det er også en ekstra byrde for denne gruppe af kvinder."

Kvinderne er meget private, fordi de er bange for sladderen i de forskellige etniske netværk. Der er et ekstra socialt pres på kvinderne for at holde facaden

Hjælp til nye netværk

At hjælpe kvinderne til nye netværk for eksempel i form af et job, et tilbud om deltagelse i et integrationsprojekt, frivilligt arbejde, en plads på en sprogskole eller en uddannelse er den bedste hjælp til selvhjælp, vurderer Bayan Gubrail:

"Det er godt for de kvinder, som er udsat for vold, at komme ud af hjemmet og møde andre mennesker. Det giver dem en mulighed for at komme ud af ensomheden. Det er også godt for børnene, at deres mor føler, at hun har mulighed for at ændre på ting i sit liv."
 
 
Foto: Privat
Om Bayan Gubrail
Bayan Gubrail er projektleder på 'En ny vej' - et integrationsprojekt for kvinder i Brøndby Strand. Hun har irakisk baggrund og er koordinator for Center for Womens Equality, der arbejder for at styrke kontakten mellem kvindeorganisationer i Danmark og Mellemøsten. Centret driver den største aktive hjemmeside for kvinderettigheder i Mellemøsten. Bayan Gubrail arbejder desuden på et hotline-projekt for voldsramte kvinder i Irak.