Fatma Øktem

Vold i et hjem er vold mod ALLE i det hjem

Vold er uacceptabelt. Dét budskab kan ikke gentages nok gange, mener Fatma Øktem, ambassadør for kampagnen STOP VOLDEN MOD KVINDER - bryd tavsheden. Selv blandt kvinder møder hun til tider holdningen om, at det jo kan ske. I mange tilfælde bliver vold ikke anmeldt, men derimod tilgivet, tiet ihjel eller bortforklaret med dårlige undskyldninger. Dem har hun hørt mange gange, men hun holder fast i, at vold ikke skal accepteres eller tolereres.

"Vold er en sygdom, der smitter alle i hjemmet. Vold i et hjem er vold mod ALLE i det hjem. Skaderne kommer til udtryk på mange forskellige måder, som lavt eller intet selvværd, udøvelse af vold mod andre, vold som kommunikationsform. Det gælder både fysisk vold og psykisk vold," fastslår Fatma Øktem, der er medstifter af det etniske kvinderåd og til daglig arbejder med integrationsprojekter for nydanske kvinder.

"Når volden først er en del af hverdagen, har kvinden ofte en meget lille tro på, at det kan ændres. Vold er ødelæggende og udslettende. Så simpelt er det, og vi skal ikke acceptere det," siger Fatma.

Vold er ødelæggende. Så simpelt er det, og vi skal ikke acceptere det

Behov for en holdningsændring
Fatma Øktem mener, at der er behov for mere viden blandt nydanske kvinder om volds skadevirkninger, og der er behov for at påvirke holdninger:

"Det er meget sørgeligt, at det ikke er ualmindeligt, at selv unge nydanske kvinder siger, at det er ok at slå børn og kvinder. Vi skal blive ved med at understrege, at det ikke er i orden, og at vold ikke kun er fysisk men også psykisk. Vi skal holde fast i det budskab. Det er vores største udfordring at få en holdningsændring."

"Kvinderne har brug for at kende til deres rettigheder. Jeg oplever ret tit, at nydanske kvinder slet ikke kender til deres rettigheder og ikke ved, at det er forbudt og strafbart at slå i Danmark. Kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop, deres liv og tanker og i det hele taget blive behandlet ligeværdigt," understreger Fatma Øktem.
 
 
Copyright: Venstre
Om Fatma Øktem
Fatma Øktem er medstifter Etnisk Minoritets Kvinders Råd (EMKR). Hun har i mange år været ansat i Kvinderådet. Hun er nu ansat ved Huset Venture som projektleder på et pilotprojekt for nydanske kvinder, der står uden for arbejdsmarkedet. Hun har samtidig en række tillidserhverv. Hun er medlem af Regionsrådet i Midtjylland for Venstre, medlem af Brabrand Erhvervsforenings bestyrelse, medlem af det verdensomspændende kvindenetværk Soroptimisterne og radiovært i sin fritid. Endelig underviser Fatma på sprogskolerne i forbindelse med Ligestillingsministerens rettighedskampagne.